maanantai 19. lokakuuta 2015

Hyvä tietää Balista

Bali on kuuluisin Indonesian lukuisista saarista. Indonesia on maailman suurin saarivaltio, joka koostuu yli 17 000 saaresta. Maassa asuu yli 240 mijoonaa ihmistä, joten kulttuurien kirjo on valtava. Indonesiassa puhutaan pääasiassa indonesiaa, mutta myös muita paikallisia kieliä on useita satoja. Balilla pärjäsi englannin kielellä kuitenkin todella hyvin.

Indonesian paikallinen valuutta on rupia, jonka arvo on aluksi vaikea hahmottaa. 1 € vastaa noin 15 000 rupiaa. Sitähän tunsi olevansa miljonääri, kun taskusta löytyi satoja tuhansia :) . 

Seminyakin ranta


Ilmasto:


Indonesiassa valitsee trooppinen  ja kostea ilmasto. Lämpötila pysyy ympäri vuoden 20-30 asteen tietämillä. Vuodenaikoja on kaksi samaan tapaan kuin Singaporessa. Ne jakaantuvat sadekauteen ja kuivaan kauteen. Olimme Balilla sadekauden aikaan, mutta se ei haitannut ollenkaan. Sateet olivat enimmäkseen lyhyitä kuuroja ja aurinkokin pilkahteli useaan otteeseen. Sateenvarjoa kannattaa kuitenkin pitää aina mukana, koska trooppiset sateet saattavat yllättää. Olimme Ubudissa eläintarhassa opastetulla kierroksella, jonne opas ohjeisti meitä ottamaan sateenvarjot mukaan. Kierroksen puolivälissä alkoi kuulumaan kohinaa, joka voimistui hyvin nopeasti. Ei mennyt kauaakaan, kun opas huusi meille että ottakaa nopeasti sateenvarjot. Tuli muuten melko kiire kaivaa sateenvarjo esille, kun tajusimme että voimakas kuuro sieltä tulee. Oli jännä, että sen kuuron kuulee jo kaukaa :) . 

Kuta Beach

Liikkuminen Balilla:


Balilla ei ole toimivaa julkista liikennettä. Busseja liikkuu jonkin verran, mutta liikkuminen oli kaikista helpointa takseilla. Taksikyydit olivat todella edullisia ja esimerkiksi kolmella eurolla sai istua taksissa jo hyvän tovin. Kannattaa olla kuitenkin tarkkana taksien kanssa, koska Balilla toimii hyvin paljon eri taksiyrityksiä. Monet näistä koittavat huijata turisteja kaiken aikaa, joten rehellinen taksifirma kannattaa oppia tunnistamaan. Lähes kaikki taksit olivat sinisiä väriltään, joiden katolla oli erilasiten lintujen kuvia. Nämä huijaritaksit ovat tehneet omista takseistaan hyvin samannäköisiä rehellisten firmojen kanssa, joten tunnistaminen on hyvin vaikeaa. Rehellisen firman takseissa kuljettajilla oli kuvallinen henkilökortti kojelaudalla ja he käyttivät aina mittaria. Nämä taksit oppii tunnistamaan myös ulkoapäin. Heidän kattolintunsa oli huomattavasti suurempi kuin huijareilla oli. Jos olisin silloin tiennyt että alan kirjoittamaan blogia niin olisin varmasti ottanut kuvat näistä vertailun vuoksi.

Balin saari on vain 130 km pitkä, mutta liikkuminen on todella hidasta paikasta toiseen. Tiet ovat kapeita ja liikennettä on valtavasti. 20 km matka kesti parhaillaan 2 tuntia, joten kiireellä ei kannata Balilla suunnata minnekään. Paikallisten suosiossa näytti olevan skootterit, joilla paikalliset puikkelehtivat autojen seassa. Me ei kuitenkaan uskallettu vuokrata kyseistä menopeliä. Näytti sen verran hurjalta touhulta. 

Rantakalliota Nusa Dualla


Hintataso:

Indonesia on köyhä kuin kirkonrotta, joten Suomalaiselle hintataso on erittäin edullinen. Vaikka Bali on Indonesian kalleimmasta päästä, niin silti meille erittäin halpa. Eräässä hienossa ravintolassa söimme koko menun erittäin edullisesti, johon kuului alkuruoka, pääruoka, jälkiruoka ja kummatkin joimme 4 isoa olutta illallisen aikana. Hintaa tuli vain 15 € yhdeltä hengeltä! Ruoka oli lisäksi erittäin hyvää. Balilta löytyi myös kaikenlaista shoppailtavaa todella edullisesti. Vaatteita tulikin kotiin kannettua ihan mukavasti :) . 

Matkalla vesiputoukselle

Indonesiaan matkustavan tulee hankkia viisumi, jonka saa kaikista helpoiten lentokentältä. Viisumi maksoi lentokentältä ostettuna noin 30 €.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti