lauantai 5. joulukuuta 2015

Venäläinen uusi vuosi ja pakkasukko

Olen tosiaan lähdössä Venäjälle uuden vuoden aattona ja minua alkoi nyt kiinnostamaan enempikin venäläisten uuden vuoden juhlinta. Päätin ottaa hieman selvää kuka tämä pakkasukko oikein on ja minkäläinen juhla tämä Venäjällä oikein on.

Venäjän joulu on hyvin nurinkurinen Suomalaiseen jouluun verrattuna. Joulun vietto alkaa uuden vuoden juhlista ja päättyy 7. tammikuuta, jolloin on heidän oikea joulu. Meidän joulupyhät ovat tavallisia arkipäiviä Venäjällä, mutta heillä viralliset vapaapäivät jatkuvat uudesta vuodesta 10. tammikuuta saakka. Uuden vuoden juhla on kaikkein tärkein juhla venäläisille ja sitä vietetäänkin aika raikuvin menoin. Uuden vuoden shamppanjamaljoja kohotellaan joka tunti, siitä lähtien kun vuosi alkaa vaihtumaan Venäjän kaukoidässä.


Pakkasukko ja lumityttö. Kuva lainattu http://mybrooklyncalendar.com/wp-content/uploads/2014/05/Screen-Shot-2014-05-23-at-2.45.38-PM.png


Venäjällä ei suinkaan vieraile meidän joulupukkimme vaan pakkasukko hänen lapsenlapsensa lumitytön kera. Hän muistuttaa hyvin paljon meidän pukkiamme ja hänellä on täysin samat tehtävät eli jakaa lahjoja, iloa ja hyvää mieltä. Venäjän pakkasukko ei ole suinkaan aina ollut ilon ja hyvän mielen lähettiläs, vaan historiassa häntä on pidettiin lumisten peltojen ja metsien haltijana, joka oli ilkeänä ja pahansisuinen ukko. Häntä pelättiin ja kunnioitettiin, koska hänen uskottiin tuovan kylmyyden, lumen ja tuiskut. Pakkasukko jakaa lahjoja ja vierailee kodeissa pääasiassa uutena vuotena, mutta hän vierailee myös 6. tammikuuta ja venäjän jouluaattona. Pakkasukolla näyttää olevan siis huomattavasti pidempi pesti kuin meidän pukilla :) .Joulupukki ja pakkasukko yhteiskuvassa. kuva lainattu http://graphics8.nytimes.com/images/2012/01/25/opinion/global/25iht-lat-gessen-art/25iht-lat-gessen-art-blog480.jpg


Venäjällä on myös tapana vannoa uuden vuoden lupauksia, mutta heidän perinteensä eroavat hieman toivoiden esittämisen muodossa. Venäjällä on tyypillistä kirjoittaa toive paperille, joka poltetaan vuoden vaihtuessa. Tuhkat kaadetaan shamppanja lasiin ja koko helahoito kaadetaan kurkusta alas. Tämähän täytyy melkein kokeilla :).


Pakkasukko. kuva lainattu http://www.passportmagazine.ru/workdir/photos/749_2.jpg


Minua hieman mietityttää kauppojen aukioloajat uuden vuoden tienoilla. Kysyin tätä ystävältä Igorilta, joka asuu Pietarissa ja hänen mukaansa kaikki olisivat avoinna myös uutena vuotena. Kuitenkin edeltävän tiedon perusteella venäläisillä on tuohon aikaan pitkä vapaapäivien jakso, joten olen skeptinen tämän asian suhteen. Haluaisin käydä Pietarissa tosiaan shoppailemassa, mutta se jää nyt nähtäväksi ovatko ne kaupat oikeasti auki. Saattaa olla että Nevski Prospektilla kaupat ovat avoinna, mutta se jää nyt nähtäväksi.

Toivottavasti saan edes yhen kuvan napattua oikeasta pakkasukosta Pietarin reissulla :) . Emme ole hirveästi vielä suunnitelleet, miten vietämme uuden vuoden aaton Pietarissa, mutta toivottavasti Igor on suunnitellut tämän meidän puolesta. Luultavasti käymme jossain ravintolassa syömässä ja katselemassa kaupunkia aatto iltana. Se pakkasukko on ainakin löydettävä! ;)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti